Bu kısa yazımızda bağlantısızlar hareketinin ne demek olduğunu, bu hareketinin doğuşunu ve izledikleri politikalardan bahsedeceğiz.
Bağlantısızlar Kimlerdir?
Bağlantısızlar, kısaca Doğu ve Batı Bloklarının dışında kalan ülkeler olarak ifade edilse de bu kavramı kapitalist ve komünist bloka dahil olmayan ülkeler için kullanmak daha doğru olacaktır. Dolayısıyla bu hareket Latin Amerika, Orta Doğu, Güney Asya ve Güneydoğu Asya ülkelerini kapsar. Bu hareketin liderliğini ise Hindistan, Mısır ve Yugoslavya üstlenmiştir.
Bağlantısızlar Hareketi’nin Doğuşu :
20. yüzyılda yaşanan dünya savaşları sömürgelerdeki insanların beyaz insana göre bir eksikliklerinin olmadığını fark etmesine yol açmıştır. Zira bu savaşlarda sömürgeci devletlerin de kaybedebileceği hatta kendi sömürgelerinden bile yardım talep edebileceği görülmüştür.
Artık Üçüncü Dünya ülkeleri siyasi istikrarlarını sağlamak ve ekonomik kalkınmalarını gerçekleştirmek için aralarında birlik oluşturmaları gerektiğini anlamışlardır. Böylece Bağlantısızlar Hareketi doğmuştur.
Bağlantısız ülkeler ittifak blokları arasındaki ilişkilere değil, az gelişmiş ülkeler arasındaki ilişkilere önem vermişlerdir.
Asya ve Afrika’da bu hareketin öncülüğünü Hindistan üstlenmiştir. Bağlantısızlık politikasını şekillendiren Hindistan Başbakanı Jawaharlal Nehru 29 ülkenin katıldığı 1955 Bandung Konferansı’nda barış içinde yaşamak için gerekli olan 5 ilkeyi açıklamıştır.
Bu 5 ilke;
- Siyasi bağımsızlığı kazanmak,
- Askeri ittifaklara katılmamak,
- Başka devletlerin kendi topraklarında askei üs kurmasına izin vermemek,
- İkili ittifaklara girmemek,
- Milli kurtuluş mücadelelerini desteklemektir.
Bağlantısız ülkelerin meydana gelmesiyle artık dünya üç kutuplu bir hale gelmiştir: Doğu Bloku, Batı Bloku, Bağlantısızlar
Bu bilgiler MEB ve Akademik kaynaklar referans kullanılarak hazırlanmıştır.
Cevap Yok