tarih vakti logo

Bu Site Neden Kuruldu?

Ben de çoğunuz gibi Kamu Personeli Seçme Sınavı’na hazırlanan bir memur adayı idim. Bu sınava hazırlanırken yine çoğunuzun yakından tanıdığı “Tarihi Sevdiren Adam” olarak bilinen Ramazan Yetgin hocamın tarih dersleri üzerine hazırladığı videolarını izledim ve gerçekten de tarihi bir başka sevdim.

Dinlediğim her videonun detayını yakından araştırdım ve “Bu olay nasıl başladı? Neden başladı? Nasıl bitti?” derken sayfalarca yazı okudum ve olaylara bakış açım bile değişti. Fakat araştırma yaparken şu da dikkatimi çekti ki, bilgi edinmeye çalıştığım sitelerin çoğu sıkıcı yazılardan, ezbere dayalı yöntemlerden, aşırı detaylardan ve kopyala-yapıştır olarak hazırlanmış yazılardan oluşmaktaydı. Bu vesile ile özellikle sınavlara hazırlanan arkadaşların fazla detay içinde sıkılmayacağı, teknik terimlerden uzak, görsel kalitesinin yüksek olduğu, göz yormayan, önemli notların vurgulandığı bir tarih sitesinin eksikliğini fark ettim.

Daha evvel instagram üzerinde açtığım ve sürekli olarak özgün ve kaliteli sorular paylaşıp soruların ardından konu anlatımlarına yer verdiğim @kpsstarihvakti sayfasında da sürekli olarak takipçilerim bu konuda eksikliğin olduğunu mesajlarla iletiyorlardı. Yeri gelmişken söyleyeyim şu an halihazırda bu sayfada kolaydan zora sorular formatında paylaşımlar yapmaktayım. Bu sayfamı da aşağıdaki bağlatından takip edebilirsiniz.

Site Nasıl Hazırlandı?

Artık eksikliği hissedilen sitenin kurulma vakti gelmişti. İlk iş olarak @kpsstarihvakti sayfamın da isminden dolayı tarihvakti.com olarak domaini aldım. Sonra ise tamamen kendimi kullanıcıların yerine koyup “Ben olsam nasıl bir yazıyı sıkılmadan okurum?, Bu site bana ne katar? Sınavlarda gerçekten bana yardımcı olur mu? Bana tarihi sevdirir mi?” gibi kendi kendime sorular sorup bu doğrultuda planlarımı yaptım.

Yazılarımı yazarken teknik terimlerden uzak durmaya ve konuşma ya da bir öğretmenin anlatış şeklinde bir üslupla yazmaya dikkat ettim. Ama en önemlisi de kopyala-yapıştır mantığından uzak durmaya dikkat ettim. Her yazıyı tek tek özenle hazırladım fakat sonradan yazıları kontrol etsem de imla ve yazım hataları olabilir bu neden affınıza sığınıyor olacağım.

Ayrıca yazıların yanında telif hakları konusuna da bir başka deyişle emek hakkına özenle dikkat ettim. Kullandığım her görselin ve alıntı yaptığım her satırın kaynağını belirttim. Yine de unuttuğum yerler varsa veya cümlelerinin,görsellerinin yayınlanmasına izni olmayan kişi veya kurumların iletişime geçip kaldırılmasını talep etmesini rica ediyorum.

Siteyi hazırlarken dikkat ettiğim bir başka önemli husus ta site güvenliği ve tasarım oldu. Güvenlik konusunda SSL denilen güvenlik sertifikasını aldım ve bununla ilgili rozeti en alt kısımda, sertifika bilgilerini ise adres satırının solundaki kilit butonuna tıklayıp inceleyebilirsiniz. Fakat ben yine de görselini buraya bırakıyorum.

ssl
hakkımızda 3

Tasarım konusunda ise en hızlı açılacak temalardan birini tercih ettim ve yazılarda ise göz yormayan bir font ve font büyüklüğü kullandım. Ayrıca yazıların içinde boğulmamak adına paragrafları kısa tuttum.

Sitenin Formatı Nasıl Olacak?

İlk etapta tarih derslerini kpss müfredatına göre ünitelendirdim ve Tarih Dersleri menüsüne ekledim. Bu kategorideki yazıları liste haline getirdim ve tıpkı ders kitaplarında içindekiler kısmında olduğu gibi hazırladım.

Yazıların genel formatı ise, önce kısa bir yazı ile konuya giriş yaptım, daha sonra ise yazı içindeki konuları alt başlıklara ayırarak konu anlatımlarını yaptım. Daha eğlenceli hale getirmek ve sıkıcı olmaması için de yazıları listelendirdim ve emojilerle renklendirdim. Önemli sınav notlarını ayrı olarak dikkat çekici bir şekilde belirttim. Yazı sonunda ise kullandığım görsellerin kaynaklarına yer verdim. Ayrıca konu ile ilgili daha önce instagram sayfamda ( @kpsstarihvakti ) sorduğum soruları yazı sonuna ekledim. Yazı ile ilgili güzel bir video var ise de bunu yine yazı sonunda paylaştım.

Peki Sadece Tarih Dersleri Mi Olacak?

Bu siteyi kurarken istediğim şeylerden birisi de sadece ders anlatmak değildi. Bunun yanında önemli tarihi yerlerin tanıtımı, kahramanlarımızın ve önemli şahsiyetlerin hayatları (portre), bilim insanlarının kısaca hayatları ve önemli özellikleri, kendi yazılarım ve sizlerin gönderdiği yazıların yer alacağı blog kısmı gibi alanların da olmasını istedim.

Yeri gelmişken söyleyeyim. Site de yazarlar kısmı olacak ve sizlerde yazarlık için başvurabileceksiniz. Bunun için gerekli şartları ve açıklamayı site içinde görebilirsiniz.

Sitenize Reklam Verebilir miyim?

Açıkçası instagram sayfam için bununla ilgili çok teklif gelmekte fakat ben siteyi de açıp eş zamanlı olarak reklam almayı tercih ettim. Bu nedenle hem instagram sayfam, hem de site için reklam tekliflerinizi site içinde bulunan reklam menüsünden iletebilirsiniz.

Teşekkürler…

Öncelikle bu sitenin hayata geçmesi için bana desteklerini sunan takipçilerime teşekkür ederim.

Ayrıca bana tarihi sevdiren adam Ramazan Yetgin’e de ayrıca şükranlarımı sunarım.

Tüm kullanıcılara saygı ve sevgilerimle…