Liste

Türkiyenin Tarihi Yerleri

Türkiyenin tarihi yerleri listesinde ülke topraklarının kuzeyden güneye, doğudan batıya pek çok noktasından örnekler bulunuyor. Zengin doğal ve tarihi güzelliklere sahip olan ülkemizde pek çok eski medeniyete dair kalıntılar da yer alıyor. Adeta bir kültür beşiği konumunda olan Türkiye, antik döneme kadar uzanan tarihi değerleri günümüze taşımayı başarabilmiştir.

Türkiyenin tarihi yerleri haritası içinde yer alan tam 50 noktayı biz de sizlerle paylaşmak istedik. Antik dönemden, Roma ve Bizans’tan, Anadolu medeniyetlerinden ve Osmalı’dan kalan bu kalıntıları siz de ziyaret edebilirsiniz. Ülkenin pek çok noktasında yer alan bu tarihi güzellikleri seyahat listenize ekleyebilirsiniz. İşte, karış karış Türkiyenin tarihi yerleri ve isimleri listesi.

Türkiyenin Tarihi Yerleri

Türkiyenin Tarihi Yerleri

Türkiye tarihi eserler haritası ile diğer pek çok ülkeye oranla ön plana çıkmayı başarmış bir ülkedir. Ülkemizde yer alan tarihi kalıntıların pek çoğu iyi bir şekilde korunmuş ve günümüze de ulaşabilmeyi başarmış kalıntılardır. Öyle ki pek çok alanda tarihi noktalar demek yerine tarihi şehirler demek daha doğru olacaktır. Bazı kentlerimizin her bir noktasında günümüze uzanmayı başaran ve farklı dönemlerden izler taşıyan eserler bulunmaktadır.

1) Ayasofya Camii – İstanbul

ayasofya camii
türkiyenin tarihi yerleri 52

Doğu ve batı sentezinin günümüzdeki en güzel örneklerinden olan Ayasofya, 2020 yılı itibariyle camii olarak kullanıma açılmıştır. Bizans döneminde kilise olarak kullanılan Ayasofya, uzunca bir süre müze statüsünde kalmıştır. Hem İslam dünyası hem de Hristiyanlık açısından önemi bulunan bu tarihi yapının mozaikleri de ilgi görmektedir.

Ayasofya, 537 yılında inşa edilmiş bir yapı olarak günümüze dek ulaşmayı başarmıştır. Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u işgali ile bu tarihi yapıya bir de camii minareleri eklenmiştir. Tüm bu detaylar Ayasofya’yı günümüzün en önemli İslam ve Hristiyanlık yapılarından biri haline getirmiştir.

2) Hasankeyf – Batman

hasankeyf
türkiyenin tarihi yerleri 53

Türkiyenin tarihi yerleri listesinde Batman kentinde bulunan en eski yerleşim alanı da yer almaktadır. Günümüzde artık sular altında kalan Hasankeyf, bu durumu ile yerli ve yabancı turistleri de hüzne boğmuştur. Hasankeyf’in son hali de bir tarihin nasıl yok olduğunun en önemli göstergelerinden biri haline gelmiştir.

1981 yılında doğal koruma alanı olarak ilan edilen bu tarihi alan, Mezopotamya uygarlıklarının önemli bir noktasıydı. Dicle Nehri ile ayrılan bu bölgede Mezopotanmya’nın doğal güzellikleri de göz önüne çıkıyordu. Türkiye’nin tarihi ve doğal güzellikleri olarak görülen Hasankeyf’in 2020 yılında yok olması ise maalesef herkesi hüzne boğmuştur.

3) Bursa Ulu Camii – Bursa

bursa ulu cami
türkiyenin tarihi yerleri 54

Türkiyenin tarihi yerleri listesinde Bursa ilinin en fazla ön plana çıkan simgesi olan Ulu Camii de yer alıyor. Bursa Ulu Cami mimari özellikleri ile dönemin mimari anlayışını da en iyi şekilde gözler önüne sermiş bulunuyor. Camii, Yıldırım Bayazid tarafından 1395 – 1399 yılları arasında inşa ettirilmiştir.

Bursa’nın en önemli tarihi kalıntısı olarak görülen camii, hikayeleri ve sırları ile de merak uyandırmaktadır. Tam tamına 20 kubbesi bulunan camii, İslam dünyasında önemli bir yerde duruyor.

4) Kız Kalesi – Mersin

kız kalesi
türkiyenin tarihi yerleri 55

Türkiyenin tarihi yerleri arasında Mersin ilimizin simgesi haline gelmiş olan Kız Kalesi de bulunuyor. Kızkalesi hakkında bilgi almak isteyenler bu tarihi kalenin I. Haçlı Seferi dönemine dek uzandığını bilmeliler. Kale, I. Aleksios tarafından inşa ettirilerek çeşitli tarihi efsanelere de kucak açmış bir yapı kalıntısı olma özelliğini taşıyor.

Kızkalesi hikayesi de kız çocuğu hasreti çeken Korykos kralını baş kahraman olarak içine alıyor. Kız Kulesi ile benzer hikayeye sahip olan kalenin kalıntılarına ve içinde bulunan saraya günümüzde çeşitli turlar düzenlenmektedir.

5) Efes Antik Kenti – İzmir

efes antik kenti
türkiyenin tarihi yerleri 56

Söz konusu antik kentler olduğunda Efes’te yer alan kalıntıların diğerlerini geride bırakarak ön plana çıktığı söylenebilir. Efes Antik Kenti nerede sorusuna da bu muhteşem kalıntıların İzmir’in Selçuk ilçesinde olduğu yanıtı verilmektedir. 8.000 yıllık bir tarihe sahip olan antik kentin içinde  Artemis Tapınağı da yer almaktadır. M.Ö. 6. Yüzyılda inşa edilen kent, günümüze dek iyi korunarak gelmeyi başarmıştır.

Antik kent 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine de girmeyi başararak koruma altına alınmıştır. Siz de olası bir İzmir seyahat planında antik kenti görmek adına bir gününüzü ayırmayı tercih edebilirsiniz.

6) Aspendos Antik Tiyatrosu – Antalya

aspendos antik tiyatrosu
türkiyenin tarihi yerleri 57

Türkiye’nin kıyı kesimleri medeniyetlerin kalıntıları bakımından önemli bir yere sahiptir. Tıpkı Efes gibi Antalya ilimizde bulunan Aspendos da önemli bir tarihsel özelliğe sahip bir kalıntıdır. Aspendos tiyatrosu, Antalya’nın Serik ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Romalılar tarafından inşa edilmiş olan bu antik tiyatro, o dönemin eğlence anlayışını da en iyi şekilde yansıtmaktadır.

M.S. 2. Yüzyılda inşa edildiği düşünülen bu kalıntıların imparator ve ailesine sunulduğu düşünülmektedir. Oldukça iyi korunarak günümüze dek ulaşan antik tiyatro, her sene milyonlarca yerli ve yabancı turiste kapılarını açmaya devam etmektedir.

7) Sümela Manastırı – Trabzon

sümela manastırı
türkiyenin tarihi yerleri 58

Türkiyenin tarihi yerleri sıralamasında Trabzon ilimizde yer alan ve mimari yapısı ile dikkat çeken Sümela Manastırı da yer alıyor. Maçka’da yer alan bu manastırın 375 senesinde inşa edildiği biliniyor. Hem doğal hem de tarihi bir güzellik olarak tanımlanan manastır, her sene pek çok turistin uğrak noktası haline gelmeyi de başarmıştır.

Sümela Manastırı tarihi açıdan önem taşıdığı gibi yapısal özellikleri ile de görenleri hayrete düşürmektedir. İç kısmında da çeşitli ikonların yer aldığı manastır, Trabzon ilinin en önemli simgelerinden biri olarak da kabul edilmektedir. Siz de Karadeniz ziyaretinizde Maçka’da yer alan bu tarihi ve büyüleyici kalıntıyı ziyaret edebilirsiniz.

8) Kapadokya – Nevşehir

kapadokya
türkiyenin tarihi yerleri 59

Anlamı “Güzel Atlar Ülkesi” olan Kapadokya, 60 milyon yıl önce meydana gelen bir doğal fenomenin sonucudur. Erciyes Hasan ve Güllü isimli iki volkanik dağdan püsküren lavlar günümüzde popüler olan bu kraterlerin oluşmasına neden olmuştur. Peri Bacaları olarak adlandırılan bu kalıntılar, hem tarihi hem de doğal güzellikler arasında yer almayı başarmıştır.

Hititler ve Roma döneminde de bu kalıntılarda yerleşim alanları ve çeşitli ibadet yerleri kurulmuştur. Özellikle de Roma İmparatorluğu döneminde paganların baskısı altında kalan Hristiyan halk, merkezden kaçarak bu kalıntılara sığınarak ibadet etmeye başlamıştır.

9) Hattuşaş – Çorum

hattuşaş
türkiyenin tarihi yerleri 60

Türkiyenin tarihi yerleri söz konusu olduğunda Çorum ilimizde yer alan Hitit merkezi Hattuşaş’ın da dikkate alınması gerekiyor. Hititler için başkent olarak kabul edilen Hattuşaş, Anadolu medeniyetleri tarihinin en önemli noktalarından biri olmuştur. Çorum ilimizin Boğazkale ilçesi sınırlarında yer alan bu alan, pek çok önemli kalıntıya ev sahipliği yapmaktadır.

1834 yılında başlayan arkeolojik çalışmalar sonucu gün yüzüne çıkan bölgede, Hitit ve diğer Anadolu medeniyletleri hakkında pek çok veriye de sahip olunmuştur. Antik kent, günümüzde hem yerli hem de yabancı ziyaretçilere açık bir şekilde hizmet vermektedir.

10) Topkapı Sarayı – İstanbul

topkapı sarayı
türkiyenin tarihi yerleri 61

İstanbul tarihi yerler listesinde yer alan Topkapı Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu’nın en önemli temsilcilerinden biridir. Topkapı Sarayı mimari özellikleri ile cezbettiği gibi dönemin anlaşılması adına da oldukça iyi bir rehberdir. 1478 yılında inşa edilen bu sarayda ilk olarak dönemin padişahı olan Fatih Sultan Mehmed oturmuştur.

Tam 400 yıl boyunca bu sarayda Osmanlı Devleti ile ilgili en önemli kararlar alınmıştır. Harem kısmı ile de ön plana çıkan saray, her sene pek çok ziyaretçiye kucak açmaktadır. Topkapı Sarayı Hürrem Sultan Odası kısmı da sarayın en merak edilen noktaları arasında yer alır. 1924 yılında müze haline getirilen sarayda pek çok eser de sergilenmektedir.

11) Göbeklitepe – Şanlıurfa

göbeklitepe
türkiyenin tarihi yerleri 62

Türkiyenin tarihi yerler listesinde son dönemin en popüler kalıntılarından olan Göbeklitepe de yer almaktadır. Göbeklitepe tarihi de günümüzde hala büyük bir sır olarak açığa çıkmayı beklemektedir. İnsan medeniyetinin ilk ibadet alanı olarak tanımlanan bölgede bu savı destekleyen kalıntılara ulaşılmıştır.

Yalnızca Türkiye’de popüler olmayan bu alan, tüm dünyanın gözünü üzerine çekmeyi başarmıştır. Göbeklitepe’nin sırrı ne zaman çözülecek bilinmez ama bölgede keşfedilen 20 tapınak benzeri yapı ile bazı çıkarımların yapılması da mümkün hale gelmiştir. 12.000 yaşında olduğu düşünülen Göbeklitepe’de pek çok toprak heykel de keşfedilmiştir.

12) Balıklı Göl – Şanlıurfa

balıklı göl
türkiyenin tarihi yerleri 63

Balıklı Göl, Şanlıurfa ilimizin en gözde turistik noktalarından biridir. Adeta kentin simgesi haline gelen bu göl, hem doğal hem de tarihi güzellikler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Balıklı Göl hikayesi olarak Hz. İbrahim’e kadar uzanan bir efsaneden bahsedilmektedir. Ateşe atılacak olan Hz. İbrahim, ateşin su odunların ise balık olması halinde bu durumdan kurtulmuş olur.

Türkiyenin tarihi yerleri arasında dikkat çeken göl, Türkiye’nin doğu illeri kısmında yer almaktadır. Olası bir doğu seyahatinde siz de Şanlıurfa’nın bu güzel simgesini ziyaret edebilirsiniz.

13) Ihlara Vadisi – Aksaray

ihlara vadisi
türkiyenin tarihi yerleri 64

İç Anadolu’nun en önemli noktalarından biri kabul edilen Ihlara Vadisi, doğal güzellikler listesinde de dikkat çekmeyi başarıyor. Vadi, tıpkı Kapadokya gibi Hasan Dağı’ndan püskürtülen lavlar sonucunda meydana gelmesi ile günümüzdeki halini alıyor. Toplamda 14 km kadar bir alana yayılan vadi, Kapadokya bölgesi içerisinde yer alıyor.

Ihlara Vadisi Nevşehir ilimize olan yakınlığı nedeniyle de hem Aksaray hem de Nevşehir arasında görülüyor. Siz de İç Anadolu gezinizi taçlandırmak istiyorsanız Ihlara Vadisi’ni mutlaka gezi listenize eklemelisiniz.

14) Myra Antik Kenti – Antalya

myra antik kenti
türkiyenin tarihi yerleri 65

Ülkemizin kıyı kesimleri tarih çağları boyunca pek çok önemli medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu da ortaya günümüze dek korunarak ulaşmayı başarmış pek çok antik kenti çıkartmıştır. Antalya ili sınırları içinde yer alan Myra Antik Kenti de bu önemli tarihi noktalardan yalnızca bir tanesidir.

Myra Antik Kenti Demre bölgesinde yer almakta olup her sene milyonlarca turist tarafından yoğun bir şekilde ziyaret edilmektedir. Antik kent, Aziz Nikolas tarafından da konaklama yeri olarak kullanıldığından günümüzde daha da popüler bir hale gelmiştir. Hatta inanca göre Nikolas, bu kentin sınırları içerisinde piskoposluk görevini yerine getirmiştir.

15) Nemrut Dağı – Adıyaman

nemrut dağı
türkiyenin tarihi yerleri 66

Türkiyenin tarihi yerleri arasında tıpkı Göbeklitepe gibi tarihi sırrını koruyan bir nokta daha bulunuyor. Adıyaman ili sınırlarında yer alan Nemrut Dağı, zirve kısmında bulunan dev heykelleri ile büyük dikkat çekmeyi başarıyor. Yalnızca Adıyaman ilinin değil Türkiye’nin de simgesi olan dağ, her sene milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor.

Nemrut Dağı’nın özellikleri arasında gizemli heykellere ev sahipliği yapması başı çekiyor. Bu dev heykel kalıntılarının da Kommagene Krallığı döneminde yapıldığı söyleniyor. Kral I. Antiochos tarafından yaptırıldığı söylenen heykeller, pek çok kişi tarafından taşlaşmış dev insanlara benzetiliyor.

16) Kaunos Antik Kenti – Muğla

kaunos antik kenti
türkiyenin tarihi yerleri 67

Muğla ilimiz de tıpkı İzmir ve Antalya gibi birden fazla antik uygarlığa ev sahipliği yapmış olan bir bölgede yer almaktadır. Türkiyenin tarihi yerleri söz konusu olduğunda da ülkemiz sınırlarında yer alan antik kentlerin önemi daha fazla ortaya çıkmaktadır. İşte, Muğla sınırlarında yer alan Kaunos Antik Kenti de bu kalıntılara en güzel örneklerden biridir.

Kaunos Aslanı gibi önemli kalıntıları içinde barındıran bu antik kent, bazı önemli mezarlara da ev sahipliği yapmaktadır. Dalyan Kaya Mezarları adıyla da bilinen bu mezarlarda dönemin krallarının gömülü olduğu bilinmektedir. Dağ kısmında yer alan mezarlar, dağın oyulması sonucunda inşa edilmiştir. Bu da Kaunos Antik Kenti’nin en merak edilen gizemli özelliklerinden biri haline gelmiştir.

17) Ani Harabeleri – Kars

ani harabeleri
türkiyenin tarihi yerleri 68

Edirne’den Kars’a dek uzanan doğal ve tarihi güzellikler içinde onyedinci sıradaki rotamız Kars ilimizdir. Türkiyenin tarihi yerleri arasında yer alan Ani Harabeleri, Kars şehir merkezinden 50 km kadar uzakta yer almaktadır. Ani Harabeleri UNESCO listesine de girmeyi başarmış ve dünya tarafından bilinen kalıntılardır.

Şu ana dek yapılan arkeolojik çalışmalarda bölgede tam tamına 40 kiliseye ulaşılmıştır. Öyle ki uzmanlar bu bölgede daha fazla kilise kalıntısının da yer aldığını düşünmektedir.

18) İshak Paşa Sarayı – Ağrı

i̇shak paşa sarayı
türkiyenin tarihi yerleri 69

İshak Paşa Sarayı tarihi söz konusu olduğunda bu sarayın en az Topkapı Sarayı kadar önemli olduğu söylenebilir. Ağrı ilinin simgesi olan saray, 1784 yılında inşa edilmiştir. Pek çok efsaneye de ev sahipliği yapan sarayın tam tamına 336 adet odası bulunmaktadır. Selçuklu mimarisinden bazı özellikler de taşıyan sarayın mimari anlamda önemi de bir hayli fazladır.

İshak Paşa Sarayı, Ağrı ilimizi ziyaret edecek olanların uğrak noktalarının başında gelir. Siz de Ağrı kentimize bir seyahat planı oluşturmayı düşünüyorsanız İshak Paşa Sarayı’nı da kesinlikle listenize eklemelisiniz.

İshak Paşa Sarayı’nı yakından tanımak isterseniz aşağıdaki yazımıza da göz atabilirsiniz.

Türk Tarihinde Görülen Nadir Bir Yapı: İshak Paşa Sarayı

19) Cumalıkızık – Bursa

cumalıkızık
türkiyenin tarihi yerleri 70

Türkiyenin tarihi yerleri listesinde Bursa ilimizde yer alan Cumalıkızık’a da yer verilmesi gerekiyor. Uludağ etekleri kısmında yer alan bu bölge, Osmanlı Devleti döneminden de çarpıcı izler taşıyor. Cumalıkızık Köyü olarak bilinen bu tarihi bölgeye her sene pek çok yerli ve yabancı turist geliyor.

1300 yılından itibaren yerleşim yeri olarak kullanılan bu köy, günümüze kadar sorunsuz bir şekilde ulaşmayı başarmıştır. Tarihsel önemi bir hayli fazla olan bu köyün 5 kızık köyünden biri olduğu söylenmektedir. Osman Bey tarafından kurulduğu düşünülen bu köy, Osmanlı erken dönem izlerini hala taşımaktadır.

20) Zeugma Antik Kenti – Gaziantep

zeugma antik kenti
türkiyenin tarihi yerleri 71

Tıpkı Türkiye’nin kıyı kesimleri gibi Gaziantep ilimizde de turistleri cezbeden bir antik kent bulunmaktadır. Zeugma Antik Kenti, ülkemizin yurtdışında tanınmasını da sağlayan oldukça önemli ve özel bir noktadır. Zeugma Müzesi ile de antik kentte bulunan pek çok önemli tarihi eserin sergilenmesi ve ziyaretçilere açılması sağlanmıştır.

Antik kent, Roma ve Helenistik dönemden pek çok izler taşıması ile bilinmektedir. Zeugma Çingene Kızı simgesi ile bilinen antik kent, yabancı turistlerin de uğrak noktalarından biri olmuştur. Yaklaşık 20 bin dönümlük bir alanda yer alan kentte yapılan kazılardan pek çok tarihi ize rastlanmıştır.

21) Xanthos Antik Kenti – Antalya

xanthos antik kenti
türkiyenin tarihi yerleri 72

Türkiyenin tarihi yerleri arasında Antalya ilimizin popüler ilçesi olan Kaş ilçesinde yer alan Xanthos Antik Kenti de bulunuyor. Antik kent, Likya bölgesinde yer aldığından dolayı her sene büyük bir ziyaretçi akınına uğruyor. Likya döneminde dini merkez olarak kullanıldığı düşünülen antik kentte pek çok dini yapı da bulunuyor.

Xanthos Kas sınırlarında yer aldığından özellikle de yaz aylarında sıkça ziyaret ediliyor. Siz de Likya turunda ya da Akdeniz gezinizde bu yıllara meydan okuyan antik kenti görmek isteyebilirsiniz.

22) Apollon Tapınağı ve Hierapolis Antik Kenti – Denizli

apollon tapınağı
türkiyenin tarihi yerleri 73

Türkiyenin tarihi yerleri arasında yer alan Hierapolis ve Apollon, Denizli ilinin önemli noktalarının başında gelmektedir. Denizli’nin Pamukkale ilçesinde yer alan antik kent, Türkiyenin tarihi yerleri söz konusu olduğunda Apollo Tapınağı vasıtası ile ön plana çıkmaktadır.

Antik kent, yaklaşık olarak 2. Yüzyılda inşa edilmiş olup bazı kalıntıları ile birlikte günümüze dek uzanmayı başarmıştır. Bergama Krallığı’ndan izler taşıyan antik kentte Helenistik kültürden çeşitli izler de bulunmaktadır. UNESCO Kültür Mirası listelerinde yer alan antik kent ve Apollon Tapınağı, ülkemizin en önemli değerlerindendir.

23) Kayaköy – Muğla

kayaköy
türkiyenin tarihi yerleri 74

Türkiyenin tarihi yerleri, Muğla ilinde yer alan Kayaköy noktasını da içine almaktadır. Muğla Fethiye’de yer alan bu noktada Karmillassos Antik Kenti de bulunur. Kayaköy Fethiye ilçesinin en önemli turistik noktalarından da birini oluşturmaktadır. Bu korunaklı kalmayı başarmış olan antik kentin de zamanında Romalılar tarafından inşa edildiği iddia edilmektedir.

Hayalet Şehir olarak da anılan Kayaköy, Ege tatilinde uğramanız gereken önemli tarihi noktalardan biridir. Siz de Muğla seyahatinizde Kayaköy’ü listenize ekleyebilirsiniz.

24) Kral Kaya Mezarlıkları – Amasya

kral kaya mezarlıkları
türkiyenin tarihi yerleri 75

Türkiyenin tarihi yerleri arasında yer alan Kral Kaya Mezarlıkları, Amasya ilinin önemli simgelerinden de biridir. Pontus kralları tarafından yaptırılan bu mezarlarda dönemin en ünlü siyaset adamlarının yattığı söylenmektedir. Harşena Dağı yamacında yer alan kaya mezarlar, dağın eteklerine oyularak yapılmıştır.

İnşa edildiği döneme göre büyük bir uğraş ve işçilik gerektiren bu mezarlar, bu sayede günümüze dek korunarak da gelebilmiştir. Kaya mezarlarda toplamda 21 adet mezar yer almakta ve bu mezarlarda da Pontus Krallığı’nın belli dönemlerinde hizmet vermiş olan krallar yer almaktadır.

25) Selimiye Camii – Edirne

selimiye camii
türkiyenin tarihi yerleri 76

Türkiyenin tarihi yerleri listesinde Edirne’de yer alan meşhur Selimiye Camii de yer alıyor. Selimiye Cami tarihi açıdan Mimar Sinan ile özdeşleştiği için de büyük önem taşıyor. Yalnızca Edirne’nin değil ülkemizin de en meşhur camilerinden olan Selimiye, Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak kabul ediliyor.

Tek kubbeli olması ile dikkat çeken cami, II. Selim döneminden de izler taşımaktadır. 1568 yılında inşaatına başlanan bu önemli cami, 1574 senesinde halka açılmıştır. O günden bugüne hala hizmet vermeye devam eden caminin turistik gezilere de açık olduğunun bilinmesi gerekmektedir.

26) Alacahöyük – Çorum

alacahöyük
türkiyenin tarihi yerleri 77

Türkiyenin tarihi yerleri arasında Çorum ilinde yer alan Alacahöyük de bulunuyor. Türkiyenin tarihi yerleri, yalnızca Osmanlı dönemini kapsamadığı gibi antik döneme kadar da uzanabiliyor. İşte, Alacahöyük de antik dönemde kurulduğu düşünülen önemli kalıntılardan biri olarak kabul ediliyor.

Alacahöyük, Hititler için önem teşkil eden merkezlerden biri olarak tanımlanıyor. Anadolu medeniyetleri için önemli bir yerleşim olan bu alanda kralların mezarlarının yer aldığı biliniyor. Her sene pek çok meraklı turisti ağırlayan bu bölgedeki çalışmalar günümüzde hala devam etmektedir.

27) Afrodisias Antik Kenti – Aydın

afrodisias antik kenti
türkiyenin tarihi yerleri 78

Türkiyenin tarihi yerleri araştırıldığında pek çok antik kente rastlamak mümkündür. Geçmişten günümüze bir şekilde ulaşabilmiş olan bu kentler, tarihin en önemli kalıntıları arasında kabul edilmektedir. İşte, Aydın ilimizde yer alan Afrodisias Antik Kenti de bu önemli kalıntılara güzel bir örnektir. Kent, 1987 yılında UNESCO listesine alınarak önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

Afrodisias Antik Kenti, Aydın’ın Karacasu ilçesinde yer almaktadır. Bölgede yapılan kazılarda ortaya çıkan eserler de antik kentin adını taşıyan müzede sergilenmektedir. Siz de isterseniz hem antik kenti hem de çıkan kalıntıları görmek için bölgedeki müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

28) Troya Antik Kenti – Çanakkale

troya antik kenti
türkiyenin tarihi yerleri 79

Türkiyenin tarihi yerleri arasında Çanakkale’nin önemli simgelerinden olan Troya da yer alıyor. Truva Atı ile ün yapmış olan bu antik kent, Yunan medeniyetlerini temsil eden en önemli kalıntılardan biri olarak kabul ediliyor. Truva antik kenti tarihi açıdan geçmişten günümüze dek ulaşmış en önemli yerlerden biri olarak da görülüyor.

Türkiyenin tarihi yerleri arasında dikkat çeken bu antik kent, M.Ö. 3.000 yılına dek uzanmaktadır. İlyada Destanı içinde yer alan Truva Savaşı ile bilinen bu antik kent, Yunan mitlerinin de önemli bir çıkış noktasıdır. Çanakkale’de yer alan bu antik kent, 1996 yılında milli park statüsünü kazanmıştır.

29) Kilistra Antik Kenti – Konya

kilistra antik kenti
türkiyenin tarihi yerleri 80

Konya’daki antik kentler listesinde de yer alan Kilistra, Meram sınırlarında yer alan bir antik kenttir. Kent, Helenistik dönemin bir temsilcisi olarak günümüze dek başarılı bir şekilde ayakta kalmayı başarmıştır. Kilistra Antik Kenti, özellikle de İç Anadolu turlarında görülmesi gereken yerlerin mutlaka başında gelmektedir.

Türkiyenin tarihi yerleri listesinde yer alması gereken bu antik kentte, kralların mezarlarının yer aldığı söylenmektedir. Kilistra göleti de antik kent içerisinde yer alan bir diğer görülmeye değer bir alandır.

30) Çatalhöyük Neolitik Kenti  – Konya

çatalhöyük
türkiyenin tarihi yerleri 81

Türkiyenin tarihi yerleri atlasında Konya kentinin önemli bir yeri bulunuyor desek abartmış olmayız. Konya’da yer alan ve tarihi yapısı ile dikkat çeken Çatalhöyük de önemli noktalardan birini temsil ediyor. Çatalhöyük hikayesi ile de aslında tarihin en karanlık dönemlerine ışık tutmayı başarıyor.

Çumra ilçesinde buluna bu neolitik kent, Çatalhöyük mimari teriminin ortaya çıkmasını da sağlamıştır. 1958 yılında düzenlenen arkeolojik kazılar sayesinde bulunan antik kent, tarımın da ilk temellerinin atıldığı yer olarak görülmektedir. Bu da Çatalhöyük’ün aslında yerleşik hayata ilk kez ev sahipliği yapan yer olduğunun da bir göstergesidir.

31) Safranbolu Evleri – Karabük

safranbolu evleri
türkiyenin tarihi yerleri 82

Türkiyenin tarihi yerleri listelerinde Safranbolu Evleri’ne de rastlamak pek tabi mümkündür. Türkiye’nin en önemli noktalarından olan Safranbolu Evleri, Karabük ilimize bağlı Safranbolu ilçesinde yer alır. Batı Karadeniz bölgesinin en gözde noktalarından olan bu evler UNESCO tarafından da koruma altına alınmıştır.

Safranbolu evleri özellikleri bakımından renkli mimarisi ve iç tasarımı ile de dikkat çekmektedir. İlçede yer alan Safranbolu Kent Müzesi de yerli ve yabancı turistlerin sıkça ziyaret ettiği noktalardan biridir.

32) Hunat Hatun Camii – Kayseri

hunat hatun camii
türkiyenin tarihi yerleri 83

Türkiyenin tarihi yerleri arasında İç Anadolu bölgesinden de pek çok önemli nokta bulunuyor. Kayseri ilimizde yer alan Hunat Hatun Camii de bu noktaların arasında ilk sıralarda yer alıyor. Hunat Hatun, I. Aleaddin Keykubad’ın eşi olarak bilinen önemli bir tarihi kişiliktir. 1238 yılı itibariyle inşa edilen bu cami de Hunat Hatun için özel olarak yaptırılmıştır.

Ülkemizde bulunan önemli tarihi camilerden olan bu cami, her sene yerli turistiler de başta olmak üzere ziyaretçi akınına uğruyor.

33) Pergamon Antik Kenti – İzmir

pergamon antik kenti
türkiyenin tarihi yerleri 84

İzmir ilimizde yer alan antik kentlerin başında Pergamın Antik Kenti de gelmektedir. Türkiyenin tarihi yerleri arasında gösterilen bu kent, Helenistik dönemden izler taşımaktadır. M.Ö. 7. Yüzyıl civarında inşa edilen bu kentin bazı önemli kalıntıları günümüze dek ulaşmayı başarmıştır.

Bergama Antik Kenti adıyla da dilimize yerleşmiş olan bu kent, İzmir’i ziyaret edenlerin de uğrak noktası haline gelmiştir. Siz de özellikle Ege bölgesinde yer alan antik kentleri ziyaret ederken Pergamon’u da listenize eklemelisiniz.

34) Knidos Antik Kenti – Muğla

knidos antik kenti
türkiyenin tarihi yerleri 85

Türkiyenin tarihi yerleri ile ilgili donanımlı bir liste yapacak olanların Muğla iline ayrı bir yer ayırmaları tavsiye ediliyor. Muğla, hem doğal güzellikleri hem de antik kentleri ve kalıntıları ile ön plana çıkan bir kent konumunda bulunuyor. Knidos Antik Kenti de Muğla ilimizde Datça yarımadasında yer almaktadır.

Karyalılar tarafından inşa edildiği düşünülen bu kentin Yunan medeniyetlerinden pek çoğuna ev sahipliği yaptığı düşünülmektedir. Öyle ki ülkemizde bulunan meşhur Afrodit Heykeli de yine bu antik kentte ortaya çıkmıştır. Kentte yer alan tiyatronun da mermerlerinin bir kısmı İstanbul’da bulunan Dolmabahçe Sarayı inşasında kullanılmıştır.

35) Şeytan Sofrası – Balıkesir

şeytan sofrası
türkiyenin tarihi yerleri 86

Türkiyenin tarihi yerleri listelerinde Balıkesir ilimizde bulunan Şeytan Sofrası da yer almaktadır. Ayvalık ilçesinde bulunan Şeytan Sofrası, tarihi özelliğinin yanı sıra doğal güzellikler listelerinde de bulunur. Eşsiz manzarası ile görenleri büyüleyen bu nokta, yaz aylarının en sık tercih edilen konumlarından da biridir.

Şeytanın ayak izi olduğuna inanılan bir çukura sahip olan alanda derin çukura dilek dileme amacı ile para atılmaktadır. Hikayesi Yunan mitolojisine de dayanan bu derin çukurun Zeus ile şeytan arasındaki mücadeleden dolayı ortaya çıktığı iddia edilir.

36) Aziz Nikolaos Anıt Müzesi – Antalya

aziz nikolaos müzesi
türkiyenin tarihi yerleri 87

Noel Baba Müzesi olarak da bilinen bu anıt müze, Antalya’nın en fazla ziyaret edilen müzeleri arasında ilk sırada yer alır. Aziz Nikolaos Kilisesi bünyesinde bulunan bu tarihi mekan, Noel Baba efsanesine de ev sahipliği yapmaktadır. Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan müzeye her sene pek çok seyahat turu düzenlenmektedir.

Kilise ve müze, Türkiyenin tarihi yerleri haritasında ön plana çıkan ve bol turist çeken bir yerdir. Öyle ki her sene yaz aylarında pek çok yabancı turist Noel Baba için bu kiliseye gezi turları düzenlemektedir.

37) Divriği Ulu Camii – Sivas

divriği ulu camii
türkiyenin tarihi yerleri 88

1228 yılında inşa edilen bu caminin mimari tarihinde de yeri bir hayli fazladır. Mimariyi sanatla birleştiren Divriği Ulu Camii, Sivas ilimizin en önemli tarihi kalıntılarından biridir. Türkiyenin tarihi yerleri arasında dikkat çeken bu cami, Ahmet Şah tarafından özel olarak inşa ettirilmiştir.

İslami sanatta ön plana çıkan bu camiye her sene pek çok ziyaretçi gelmektedir. Anadolu Selçuklu döneminin izlerini en iyi şekilde taşıyan caminin UNESCO listesinde yer alması da koruma altına alınmasını sağlamıştır.

Divriği Ulu Cami’yi yakından incelemek için aşağıdaki yazımızı da okuyabilirsiniz.

Hem İbadethane Hem Hastane: Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası

38) Sultanahmet Camii – İstanbul

sultanahmet camii
türkiyenin tarihi yerleri 89

Söz konusu camiler ve saraylar olduğunda elbette tüm bu mimari değerlere kucak açan İstanbul’u da unutmamak gerekiyor. Türkiyenin tarihi yerleri arasında Sultanehmet Camii de oldukça önemli bir konumda bulunuyor. Sultan Ahmet Cami, İstanbul’da Ayasofya’nın tam karşısında bulunuyor.

İstanbul’un en önemli simgelerinden biri olan bu cami, I. Ahmed’in emri ile yaptırılmıştır. 1616 yılında inşası biten cami, o tarihten bu güne dek kullanılmaktadır. Tüm dünyada oldukça popüler olan Sultanahmet, yabancı kaynaklarda Mavi Camii adıyla geçmektedir.

Sultan Ahmet Camii hakkında daha detaylı bilgiyi aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Sultanahmet Camii | Blue Mosque

39) Artemis Tapınağı – İzmir

artemis tapınağı
türkiyenin tarihi yerleri 90

Artemis Tapınağı, İzmir ilimizin ön plana çıkan önemli tarihi değerlerinden biridir. Efes Artemis Tapınağı, antik kentin içerisinde yer alan ve sıkça ziyaret edilen bir kalıntıdır. Tapınağın inşası da iddialara göre tam tamına 120 senede tamamlanmıştır. Bereket tanrıçası olan Artemis’e ithaf edilen bu tapınak, Efesliler için kutsal bir ibadet alanı olmuştur.

Bir dönem dünyanın yedi harikası içinde de yer alan tapınak, Yunan medeniyetlerinden izleri de içinde barındırmaktadır. Tapınak, her sene özellikle de yaz mevsiminde binlerce ziyaretçiye kucak açmaya devam etmektedir.

40) Diyarbakır Kalesi – Diyarbakır

diyarbakır kalesi
türkiyenin tarihi yerleri 91

Türkiyenin tarihi yerleri arasında Diyarbakır ilinde dikkta çeken Diyarbakır Kalesi de yer alıyor. Kale, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan önemli bir tarihi kalıntı olarak tanımlanıyor. Diyarbakır surları, özellikle de Mezopotamya’nın en değerli tarihi noktalarından biri kabul ediliyor.

Kale, M.S. 349 yılına uzanan tarihi ile Roma döneminin mimari anlayışını da gözler önüne sermektedir. Her ne kadar dünyanın en uzun surlarından biri de olsa 2016 yılında kalenin ve surların bazı kısımları büyük zarar görmüştür.

41) Ankara Kalesi – Ankara

ankara kalesi
türkiyenin tarihi yerleri 92

Ankara Kalesi, tarihi oldukça geçmişe dayanan ve oldukça korunaklı bir şekilde günümüze dek ulaşmayı başarmış olan bir kalıntıdır. Kale, Ankara’nın Altındağ ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Ankara Kalesi’nin efsanesi olarak da kalenin hangi dönemde ve ne amaçla yapıldığının bilinmemesi gösterilebilir.

Kalenin M.Ö. 2. Yüzyılın ilk kısımlarında yapıldığı ve Romalılara hizmet ettiği tahmin edilmektedir. 1832 senesinde ise kalenin Kavalalı İbrahim Paşa tarafından restore ettirilerek genişletildiği bilinmektedir. Günümüzde ise kale, Hamaönü mevkinde yer alan ve tarihi dokuyu hala içinde barındıran popüler bir turistik mekan olarak geçmektedir.

42) Kapalıçarşı – İstanbul

kapalıçarşı
türkiyenin tarihi yerleri 93

Türkiyenin tarihi yerleri arasında İstanbul’un hala en popüler mekanlarından olan Kapalıçarşı da yer alıyor. Kapalıçarşı, dünyanın en büyük çarşısı olarak da ön plana çıktığı gibi pek çok turiste kapılarını açıyor. Kapalıçarşı kapıları da her biri farklı bir konuma çıktığından dolayı büyük ilgi görüyor.

Aslında Bizans tarafından inşa edilen bir yapı olan Kapalıçarşı, Fatih Sultan Mehmed tarafından daha geniş bir alana inşa ettirilmiştir. Osmalı döneminin en önemli ticari merkezlerinden olan çarşı, imparatorluğun altın dönemlerinde çok fazla iş yapmıştır. Günümüzde hala aktif olarak hizmet sunan çarşı, Tarihi Yarımada içinde yer almaktadır.

43) İzmir Saat Kulesi – İzmir

i̇zmir saat kulesi
türkiyenin tarihi yerleri 94

Türkiyenin tarihi yerleri içinde İzmir’de yer alan Büyük Saat Kulesi de dikkat çekmektedir. II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılında inşa edilen bu saatin tarihi de 1901 senesine uzanmaktadır. İzmir Konak Meydanı içerisinde yer alan saat, Arap ve Osmanlı mimari anlayışından farklı etkileri bir arada tutmaktadır.

İzmir Saat Kulesi, kentin günümüzde de en önemli simgelerinden biri haline gelmiştir. Genellikle buluşma alanı olarak kullanılan bu kent simgesi, turistlerin de büyük ilgisini çekmektedir. Raymond Charles Pere tarafından tasarlanan saat kulesinin Alman imparatoru tarafından hediye edildiği de iddia edilmektedir.

44) Olimpos Antik Kenti – Antalya

olimpos antik kenti
türkiyenin tarihi yerleri 95

Antalya ilimiz antik kentler bakımından oldukça zengin bir konumda yer almaktadır. Kentin Kumluca ilçesi sınırlarında yer alan Olimpos Antik Kenti de en popüler antik kentler arasında yer alır. Likya Yolu üzerinde yer alan bu antik kent, yürüyüş sporu ile ilgilenenlerin de uğrak noktası haline gelmiştir.

Olimpos Antik Kenti, deniz kaplumbağalarının da yumurtlama döneminde tercih ettiği bir noktada yer alır. Doğal güzllikleri nedeniyle de sit alanı ilan edilen bu kente her sene pek çok yerli ve yabancı turist uğramaktadır.

45) Odunpazarı Evleri – Eskişehir

odunpazarı evleri
türkiyenin tarihi yerleri 96

Türkiyenin tarihi yerleri arasında çok sevilen İç Anadolu kenti Eskişehir’de yer alan Odunpazarı Evleri de bulunmaktadır. Günümüzde Odunpazarı Belediyesi himayesi altında bulunan evler, kentin tarihi dokusunu da en iyi şekilde aktarmaktadır. Evler, renkli dış cepheleri ve dar sokakları ile yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görmektedir.

Odunpazarı Evleri, Eskişehir’in ilk yerleşim alanı olarak dikkat çekmekte ve koruma altına alınmaktadır. Osmanlı döneminin kent mimarisini yansıtan evler, UNESCO Kültür Mirası listesine de girmeyi başarmıştır.

Günümüzde Odunpazarı Evleri içerisinde çeşitli yeme içme alanları da hizmet sunmaya devam etmektedir. Özellikle de Eskişehir ve İç Anadolu bölgesi ile özdeşleşmiş yemeklerin yapıldığı restoranlar da yine bu bölgede yer almaktadır.

46) Kültepe – Kayseri

kültepe
türkiyenin tarihi yerleri 97

Türkiyenin tarihi yerleri atlasında Kayseri ilinin bir başka özel noktası olan Kültepe de yer almaktadır. Öyle ki dünyaca ünlü Kaniş Harabeleri de yine bu bölgede yer almakta ve ziyaretçilere sunulmaktadır. Kültepe Tabletleri de yine bu bölgede keşfedilmiş olup Hint – Avrupa dil ailesi ile ilgili araştırmalara önemli ölçüde yön vermiştir.

Kültepe, yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde tarihi M.Ö. 3. Yüzyıla dek uzanan bir bölge olarak tanımlanmıştır. Anadolu medeniyetlerinin başında gelen Hitit Uygarlığı da yine bu bölgede bir müddet yerleşim kurmuştur. Bölgede aynı zamanda Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen çeşitli kalıntılara da ulaşılmıştır.

Kültepe, hem dünyada hem de ülkemizde oldukça önemli bir yere sahip olan bir kalıntı olarak kabul edilir. Öyle ki yapılan kazı çalışmalarında çıkan tarihi kalıntılar ve eserler de dönemlerin anlaşılması bakımından büyük önem taşımaktadır. Türkiyenin tarihi yerleri arasında ön plana çıkan Kültepe’yi siz de ziyaret edebilirsiniz.

47) Yerebatan Sarnıcı – İstanbul

yerebatan sarnıcı
türkiyenin tarihi yerleri 98

Türkiyenin tarihi yerleri tartışıldığında İstanbul, açık ara en şanslı illerimizin başında gelmektedir. Yerebatan Sarnıcı da İstanbul’un en önemli simge yapıları arasında yer almakta olup Bizans dönemine dair pek çok esinti taşımaktadır. Yerebatan Sarayı olarak da bilinen bu sarnıç, Ayasofya yakınlarında Tarihi Yarımada mevkinde bulunmaktadır.

Sarnıç, Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılmıştır. Sarnıçta suyun üzerinden çıkan pek çok tarihi mermer sütun yer almaktadır. Sarnıç ile ilgili çok çeşitli efsaneler de ortaya atılmıştır. Bu efsanelerin başında Medusa’nın laneti ve Şahmeran’ın hikayesi yer almaktadır.

İstanbul’u ziyaret eden yerli ve yabancı turistiler haftanın belli günlerinde Yerebatan Sarnıcı’nı ziyaret edebilir. Sarnıç, eşsiz atmosferi ve tarihi özellikleri sayesinde turistlerin en sık ziyaret ettiği noktalardan biri haline gelmiştir.

48) Gordion Antik Kenti – Ankara

gordion antik kenti
türkiyenin tarihi yerleri 99

Türkiyenin tarihi yerleri arasında Ankara’nın Polatlı ilçesi yakınlarında bulunan Gordion Antik Kenti de bulunmaktadır. Gordion Antik Kenti, Anadolu medeniyetlerinden biri olan Friglerin başkenti olarak bilinir. İlk olarak 1900’lü yılların başında başlayan arkeolojik kazılar ile ortaya çıkan kent, 1970’li yıllarda tamamen gün yüzüne kavuşmuştur.

Gordion Ankara il sınırında yer alan en önemli antik dönem kalıntılarından biridir. M.Ö. 12. Yüzyılda inşa edildiği düşünülen antik kent, Hitit Uygarlığı sonrasında ortaya çıkmıştır. Friglerin yerleşim alanı olan kent, günümüzde bazı kalıntıları ile tarihin karanlık dönemine ışık tutmayı başarmıştır.

Gordion Antik Kenti, Ankara ilinin merkezine yaklaşık olarak 50 km kadar uzaklıkta yer alır. Polatlı ilçesi sınırlarında bulunan antik kent, ilçe merkezine de 29 km kadar uzakta bulunmaktadır.

49) İzmir Tarihi Asansör – İzmir

i̇zmir tarihi asansör
türkiyenin tarihi yerleri 100

Türkiyenin tarihi yerleri listesinde İzmir’in merkez kısımlarında yer alan Tarihi Asansör de yer alıyor. İzmir Tarihi Asansör de 1907 yılında inşa edilen ve kentin simgelerinden biri haline gelen bir yapıdır. İş insanı Nesim Levi tarafından yaptırılan asansör, Avrupa kentleri ile de benzerlik taşımaktadır.

Bir müddet ticari faaliyet gösteren asansör daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmeye başlanmıştır. Asansör, günümüzde de geçirdiği başarılı restorasyon çalışmaları sayesinde hizmet sunmaya devam etmektedir.

İzmir Tarihi Asansör içerisinde yer alan yeme içme yerleri de günümüzde turistlere ve İzmir halkına hizmet sunmaya devam etmektedir. Siz de Ege bölgesine yapacağınız bir seyahat planında İzmir Tarihi Asansör’ü ziyaret edebilirsiniz.

50) Galata Kulesi – İstanbul

galata kulesi
türkiyenin tarihi yerleri 101

Türkiyenin tarihi yerleri, medeniyetler beşiği olarak da bilinen İstanbul’da bir hayli fazla sayıdadır. Bu yerlere kentin simgelerinden yalnızca biri olan Galata Kulesi de eşlik etmektedir. Galata Kulesi mimari açıdan da büyük beğeni toplayan ve 1348 yılında inşa edilen bir kuledir. Bizans İmparatorluğu döneminde Cenevizliler ile yapılan bir mücadele neticesinde kulenin gözetleme amacı ile inşa edilmesine karar verilmiştir.

Birden fazla restorasyon çalışması geçiren Galata Kulesi, günümüzde hala Beyoğlu ilçesinin en görkemli yapıları arasında yer alır. Genellikle yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen kule, Osmanlı Devleti döneminde de etkili bir şekilde kullanılmış ve restorasyonuna önem verilmiştir.

Galata Kulesi tarihi önemi nedeniyle İstanbul’un fethinden hemen sonra restore edilmiştir. İstanbul’un alınmasından sonra tahrip olan kulenin Fatih Sultan Mehmed tarafından verilen emirle yenilenmesi sağlanmıştır. Osmanlı döneminde kıraathane olarak da kullanılan kule, kentin en değerli ve önemli sembollerinden biri olarak görülmüştür.

Siz de İstanbul seyahat planınızda Galata Kulesi’ni mutlaka listenize eklemelisiniz. 2020 yılında yeniden restore edilen kule, ziyaretçi almaya yeniden başlamış bulunmaktadır. Haftanın belli günlerinde kulenin ziyaret edilmesine izin verilmektedir.


Kapak Resmi: https://wallpaperaccess.com/turkey-4k

casino siteleri mobil casino siteleri en iyi casino siteleri yeni casino siteleri evden eve nakliyat
Kapat
Full Screen Image

Abonelerimiz Arasına Katıl

Sitemize abone olarak en son ders ve yazılardan haberdar olabilirsiniz.

Abone Olduğunuz İçin Teşekkürler...

Bir şeyler ters gitti :(