Mısır piramitleri keşfedildiği günden beri gizemini koruyan, dünyanın en önemli mimari eserleri arasında yer almaktadır. Mısır’da 100’ü aşkın piramit bulunmaktadır ancak en önemli ve büyük olanları Gize semtinde konumlanan Keops Piramidi, Mikerinos Piramidi ve Kefren Piramidi’dir. 145,75 metre uzunluğuna sahip Keops Piramidi, aynı zamanda dünyanın 7 harikası arasında yer alır ve Büyük Piramit olarak da isimlendirilir. Dünyadaki en büyük piramit olma özelliğine sahiptir.
Mısır Piramitleri Kaç Yıllık?
Mısır piramitleri kaç yıllık sorusunun yanıtı aynı zamanda piramitlerin yapılış amacını belirleyeceği için de son derece önemlidir. Tarihçilerden bazıları bu piramitleri M.Ö. 2650 tarihinden itibaren günümüze doğru M.Ö. 2000’lere dek farklı yıllarda yapıldıklarını düşünse de bazı buluntular piramitlerin 12 bin senelik olduğuna işaret etmektedir.
Mısır Piramitleri Yapılış Amacı
Mısır piramitleri yapılış amacı konusunda henüz fikir birliğine varılamasa da yaygın kanı bu piramitlerin firavunların mezarları olduğu yönündedir. Bununla birlikte bazı piramitlerin tapınak, tahıl ambarı, gözlemevi olduğu da düşünülmektedir. Piramitlerdeki taşların ne şekilde bir araya getirildiği ve hangi amaç ile inşa edildikleri net olarak bilinmemektedir.
Mısır Piramitleri Özellikleri
Mısır piramitleri özellikleri piramitlerin ne denli büyüleyici ve gizemli bir yapıya sahip olduğunu gözler önüne serer. Günümüze dek ulaşılmış Mısır piramitlerinin özellikleri aşağıda sıralandığı gibidir:
- Piramit yapımında kullanılan taşlar, coğrafi yapısı nedeni ile büyük bir bölümü çöl olan bölgede bulunmamaktadır. Taşların her birinin ağırlığı 20 ton civarındadır ve konumlandıkları yere gitmek için yüzlerce kilometre kat etmek gerekir.
- Piramitleri inceleyen 12 bilim adamı radyoaktif maddeler nedeni ile kanserden vefat etmiştir.
- Piramitler hangi firavun için yapılıyorsa o firavun, öldükten sonra mumyalanarak piramidin içerisindeki gizli bir odaya yerleştirilmektedir.
- Piramitlerin içerisinde çok sayıda gizli geçit, tuzak ve hiçbir yere ulaşmayan koridor yapılar bulunur.
- Piramitlerin içleri, hala tamamı ile keşfedilmemiştir.
- Ultra sound, sonar ve radar özellikleri bulunan cihazlar piramitlerin içerisinde çalışmaz. Bunun nedeni hala çözülememiştir.
- Piramit içerisine bırakılan süt kısa sürede bozulmaksızın yoğurt olur.
- Kirli su piramitlerde bırakılırsa birkaç gün içerisinde kendiliğinden temizlenir. 5 hafta süre ile kalırsa yüze sürülebilecek losyona dönüşür.
- Çöpler ve yemek artıkları koku yapmaksızın piramit içerisinde mumya haline gelir.
- Üzerinde sıyrık, yanık ya da kesik olan insanlar piramit içerisinde kaldıkları takdirde yaraları hızlıca iyileşir.
- Bitkiler, piramitlerin içerisine yerleştirildiğinde daha hızlı büyürler.
- Büyük piramidin inşasında pi 3,14 alınmıştır, ancak o dönemde henüz pi sayısı bulunmamıştır.
- Piramidin yükseklik ölçüsünün çevresine oranı, bir dairenin yarıçapının çevresine olan oranına denktir.
- Piramitlerin içerisi yaz aylarında soğuk ve kış aylarında ise sıcak olacak şekilde yapılmıştır.
- Her bir piramidin inşasının yaklaşık olarak 20 – 30 senede tamamlandığı düşünülmektedir.
Gize Piramitlerinin Gizemleri
Gize piramitleri, Mısır’daki en meşhur ve büyük üç piramittir. İsimlerini firavunlardan alırlar Keops, Keops’un oğlu Kefren ve Kefren’in oğlu Mikerinos’tur. Gize piramitleri her sene dünyanın farklı bölgelerinden gelen milyonlarca turist tarafından ziyaret edilir. Bu üç piramitten yalnızca Kefren piramidinin içerisindeki mezar odası bulunmuş ve detaylı bir şekilde incelenebilmiştir.
Keops piramidinin yüksekliğini 1 milyar ile çarparsanız dünya ile güneş arasındaki mesafe olan 149.504.000 kilometreyi elde edersiniz. Mısır’ın Gize semtinden geçen boylamlar dünyadaki anakaraları 2 eşit parçaya böler. Bu nedenle piramitler, dünyanın tam ortasında yer alıyor denebilir. Diğer piramitler ile kıyaslandığında Gize piramitleri içerisinde hiyeroglif bulunmaz. 3 piramidin arasında, Pisagor üçgeni oranı (3 – 4 – 5) bulunmaktadır.
Kapak Görseli:
https://pixabay.com/tr/photos/giza-piramit-piramitler-1756946/