Gazi Yaşargil Kimdir?
Adı: | Mahmut Gazi Yaşargil |
Doğum Yeri: | Lice | Diyarbakır |
Doğum ve Ölüm Tarihi: | 1925 |
Önemli Eserleri: | 🔹 Microneurosurgery 🔹 Microneurosurgery Volume ( I, II, IIIA, IIIB, IVA) 🔹 Cerebral Angiography 🔹 Die Vertebralisangiographie: İhre Bedeutung Für 🔹 Die Diagnose Der Tumoren |
Profesör Kardeşler
Tam ismi Mahmut Gazi Yaşargil olan bilim adamı, 1925 yılında Diyarbakır Lice’de dünyaya gelmiştir. Kayhan aşiretine mensup olan babası , aynı zamanda Lice kaymakamı idi. Erdem ve Günay isminde iki kardeşi vardır. Erdem Yaşargil cerrahi profesörü, Günay Yaşargil ise nörofizyoloji profesörü olarak görev yapmaktadır. İlk öğrenimini Ankara’da bitirmiş olan Mahmut Gazi Yaşargil, daha sonrasında ise Ankara Üniversitesi’ne girmiştir. 1944 yılında Almanya’ya giderek orada tıp eğitimini tamamlamıştır.
Tıp Alanında Çığır Açtı …
2. Dünya Savaşı nedeniyle İsviçre’ye geçmiş olan Mahmut Gazi Yaşargil, genel cerrahi, nöropsikiyatri ve de dahiliye alanlarında asistanlık görevi yapmıştır. Yaklaşık olarak 1965 yıllarında Amerika’nın Burlington Kenti’nde Vermont Üniversitesi nöroşirürji bölümünde mikrovasküler cerrahi ile ilgili çalışmalar da yapmıştır. 1967 tarihinde ise beyin cerrahisinde mikroteknik ve de sternal açılım tekniğini uygulamıştır. Tıp alanında yeni bir çığır olarak tarihe geçmiştir.
Tıp alanındaki diğer önemli etkileri
Tıp Tarihine Adını Yazdırdı.
Aynı tarih içerisinde ilk beyin cerrahi bypass ameliyatını gerçekleştirmiştir. Ekipman olarak çevresindeki yetersizlikleri gidermek amacıyla yüzer mikroskop ve de anjiyografi gibi önemli katkılarını tıp alanında sağlamıştır. Bu katkılarında anevrizma tedavisi ile ilgili adeta devrim niteliği taşımaktaydı. 1973 yılında da profesörlük ünvanını almış olan Mahmut Gazi Yaşargil, 1992 yılında klinik şefliği görevini yapmıştır. Ancak ertesi yılında ise emekli olmuştur. Yaklaşık olarak 3 bin civarında öğrenci kitlesine ulaşmış ve bunlara öğrendiği tüm bilgileri aktarma şansını elde etmiştir. Tıp alemine ise otomatik leyla ekartörü ve Yaşargil anevrizma klipleri gibi yenilikler bırakarak tarihe adını yazdırmıştır.
Olağanüstü kariyer ve sayısız ödül
Onunla yapılan röportajlarda beyni açık tutmanın en güzel yolunun sürekli çalışmak olduğunu vurgulamıştır. Uluslararası alanda bir sürü ödülü bulunmakta ve Ordinaryüs ödülünü de iki defa almış ve Dünya tıp tarihine geçerek TBMM Onur Ödülü’nün de sahibi olmuştur.
Cevap Yok