Hulusi Behçet Kimdir?
Adı: | Hulusi Behçet |
Doğum Yeri: | İstanbul |
Doğum ve Ölüm Tarihi: | 1889 / 1948 |
Önemli Eserleri: | 🔹 Halep veya şark çıbanlarının diyatermi ile tedavisi 🔹 Emrâz-ı Cildiyye ve Efrenciyyede Laboratuvarın Kıymet ve Ehemmiyeti 🔹 Frengi Tedavisi Hakkında Beynelmilel Anketlerim 🔹 Wassermann Hakkında Nokta-i Nazar ve Frengi Tedavisinde Düşünceler |
Behçet Hastalığını Tarif Eden İlk Bilim Adamı
Hulusi Behçet Tıp bilgini ve aynı zamanda bir dermatologtur. Behçet hastalığı keşfetmesiyle tanınmış bir bilim adamıdır. 20 Şubat 1889 yılında İstanbul’da doğmuştur. Babası o zamanın Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Ahmet Behçet’tir. Babası aynı zamanda Mustafa Kemal’in arkadaşlarındandır ve o zamanın maarif müdürlüğünü yapmaktadır.
Behçet, öğrenim yıllarına Beyrut’ta bulunan bir Fransız okulunda başlamıştır. Ortaokul kısmını Beşiktaş Rüştiyesi’nde okumuş, 1910 yılında askeri tıbbiyeyi tabip Yüzbaşı rütbesi ile bitirmiştir. Gülhane Askeri hastanesinde eğitimini tamamlamıştır.
1914 yılına kadar da Gülhane deri ve frengi kliniğinde çalışmıştır. Dermatoloji kliniği asistanlığı süresi boyunca deri hastalıkları ile ilgili tanınan birçok hekim ile beraber ve bu alanın öncü hekimlerinden olan Eşref Ruşen Talat Çamlı ve bakteriyolog olan Reşat Rıza ile beraber çalışmıştır.
Hulusi Behçet’i bilim dünyasına tanıtmış olan en önemli hizmeti, daha önce de bahsettiğimiz gibi ismi ile anılan “Behçet hastalığı” veya ” Behçet sendromu” olarak bilinmektedir. Hipokrat döneminden beri bu hastalık bilinmekteydi ancak kesin olarak bir tanı konulamamıştı. Hulusi Behçet ise 1924 yılından beri başladığı çalışmaları neticesinde hastalığın ayrı ayrı hastalıklardan değil de aynı hastalıklardan oluşan görüntülerle uyuştuğunu saptamıştır. 1936 yılında da yurtdışında yaptığı yayınlarla da tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Cenevre’de toplanan Uluslararası Tıp Kongresi’nde ise bu hastalığa “Morbus Behçet” ismi verilmiştir.
Hulusi Behçet bu hastalıkla ilgili o kadar çok detay bulmuştur ki hastalığın nedeni ve de tedavi yolları ile ilgili kesin bilgiler elde etmeyi de başarmıştır. Günümüzde dahi bu konu için özel olarak ilgilenen Japonya, Amerika, Fransa ve İngiltere gibi ülkeler dahi Hulusi Behçet’in ulaştığı noktaya ulaşmış durumda değillerdir.
Cevap Yok