Piri Reis Kimdir?
Adı: | Ahmet Muhyiddin Piri |
Doğum Yeri: | Gelibolu |
Doğum ve Ölüm Tarihi: | 1470 / 1553 |
Önemli Eserleri: | 🔹 Kitab-ı Bahriye 🔹 Piri Reis’in Haritası (İlk Dünya Haritası), 🔹 Hadikat’ül Bahriye 🔹 Bilad-ül Aminat, Eşkalname |
Lakabı: | Piri Reis |
Amcasıyla birlikte Müslümanları katliamdan kurtardı…
Ahmet Muhyiddin Piri’nin doğum tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamakta olup, 1465 ile 1470 yılları arasında dünyaya geldiği bilinmektedir. Piri Reis bir Osmanlı Türkü ve aynı zamanda da bir denizcidir. Amcası olan Kemal Reis’in yanında denizcilik serüvenine başlamıştır. 1486 yılında Müslümanların katliama uğradığı bir sırada Gırnata’da Müslümanlar tarafından Osmanlıdan yardım iştenmiş ve Kemal Reis gönderilmiştir. Piri Reis de amcası ile beraber bu seferde bulunmuştur. Burada yapılan yardımda Müslümanlar İspanya’dan Kuzey Afrika’ya götürülmüştür.
Kitab-ı Bahriye
Daha sonrasında 2. Beyazıt onu Venedik seferi için çağırdı ve oraya gitti. Böylelikle yine amcası ile birlikte İstanbul’a giderek padişahın huzuruna çıktı ve donanmada resmi bir hizmete girmiş bulundular. Osmanlı donanmasında Venedik donanmasına karşı ilk defa bir savaş kaptanı olarak görev almıştır. Bu kaptanlık görevini başarıyla tamamladı ve sonucunda Venedikliler barış imzalamak zorunda kaldı. Bundan sonraki dönemlerde bir sürü deniz muharebesinde görev aldı. Dünyaca ünlü olan Kitab-ı Bahriye isimli kitabında Akdeniz’de yapmış olduğu seferleri ve başından geçen olayları anlatmıştır. Bu kitabın diğer bir özelliği de dünya denizciliğindeki ilk kılavuz kitap olmasıdır. 1511’de ise amcasının vefat etmesi üzerine Gelibolu’ya yerleşmiştir.
Piri Reis’in Dünya Haritası
Yavuz Sultan Selim dönemindeki Mısır Seferi’ne de katılan Piri Reis, Kahire’de o meşhur ilk Dünya haritasını hazırladı ve padişaha takdim etti. Hazırladığı ikinci Dünya haritasını ise Kanuni’ye takdim etti. Piri Reis’in dünya haritasının 500. yılı olan 2013 yılı Unesco tarafından Piri Reis’in Dünya haritası yılı olarak ilan edilmiştir.
Hazin Son …
Piri Reis, daha sonraki yıllarda ise güney sularında Osmanlı Devleti adına hizmetlerini sürdürmüştür. 1546 yılında Barbaros’un da vefat etmesi üzerine Mısır kaptanlığı görevini almıştır. Mısır kaptanlığı ise o günlerde Hint Denizleri Kaptanlığı olarak bilinmekteydi. Kanuni Sultan Süleyman zamanında Portekiz ile sürekli savaş hali devam ediyordu ve Piri Reis bir seferinde Portekiz’i ele geçirecekken halkın Portekiz’e yardım etmesi üzerine kuşatmayı kaldırdı ve tüm bölgeyi yağmaladı. Bunun sonucunda Piri Reis’in Portekiz’den rüşvet aldığı iddiaları üzerine ünlü denizci Kanuni Sultan tarafından idam ettirildi.
Cevap Yok