Titanik, 100 yıldan uzun bir süre önce batmış olmasına rağmen günümüzde hala konuşulmaktadır. 1909 yılında yapımına başlanan ve 1912 yılının nisan ayında tamamlanarak ilk seferine çıkan Titanik, yolculuğuna başladıktan yalnızca 5 gün sonra bir buzdağına çarparak batmış ve binlerce kişinin ölümüne sebep olmuştur.
Titanik gemisi, özellikleri bakımından çağının oldukça ilerisinde bir şekilde inşa edilmiştir. 11.300 çalışanın 26 ay boyunca çalışması sonucunda hazırlanan Titanik gemisi birbirinden ilginç detaylara sahiptir. Titanik hakkında merak edilenler aşağıdaki başlıklarda belirtilmektedir.
Titanik Nasıl Bir Gemiydi?
Titanik gemisi, devasa boyutları ve özellikleri ile pek çok kişiyi etkilemiştir. 1909 yılında yapımına başlanan bu gemi, ilk seferinin 5. gününde batmıştır. Geminin mürettebatı ve yolcularından 705 kişi dışında binlerce kişi hayatını kaybetti. Oldukça görkemli olmasıyla öne çıkan Titanik gemisinin özellikleri ise şu şekildedir:
- Titanik 269 metre uzunluğunda ve 28.2 metre genişliğindeydi.
- Geminin toplam kapasitesi 3.547 kişiydi.
- Geminin içerisinde havuz, hamam, tenis kortu, kütüphane, spor salonu gibi lüks alanlar vardı.
- Geminin iç tasarımında büyük bir ahşap işçiliği ve birinci sınıf kalitede lüks mobilyalar kullanılmıştı.
- Titanik gemisinin elektrik sistemi oldukça gelişmişti.
Bu ve bu gibi pek çok gelişmiş özelliği bulunan Titanik gemisinde New York’a seyahat etmek isteyen, balayı için gemiyi tercih eden, döneminin en görkemli gemisiyle yolculuk etmek isteyen pek çok yolcu bulunmaktaydı.
Titanik Nasıl Battı?
Pek çok yapıma konu olan Titanik gemisi ile ilgili en çok yanıt aranan sorulardan bir tanesi de Titanik nasıl battı şeklindedir. Titanik gemisi, 100 feet boyutunda bir buzdağına çarpması sonucunda batmıştır. Daha ilginci ise, gemi, beş günlük seyahati boyunca 6 defa buzdağı uyarısı almıştır. İlk seferin 5. günü ise yapılan bildirime rağmen gemi buzdağına çarpmıştır.
Titanik’te Kaç Kişi Öldü?
Titanik’te kaç kişi öldü sorusuna yanıt arayan bireyler, gemiden 705 kişinin kurtarılabildiğini, ortalama 1500 kişinin ise hayatını kaybettiği bildirilmiştir. Can kaybının çok yüksek olması, geminin yolcu kapasitesi ile filikaların orantılı olmaması olarak yorumlanmaktadır. Geminin yolcu kapasitesi 3500 iken, herhangi bir kaza durumunda kullanılabilecek filika botlarının toplam kapasitesi ise 1178’di. Bu nedenle yolcuların tamamının kurtarılabilmesi imkansızdı. Ayrıca çoğu yolcu, batmanın etkisi ile değil, hipoterminin etkisiyle can verdi.
Titanik Hakkında İlginç Bilgiler
Tarihin en çok konuşulan kruz gemisi olan Titanik, günümüzde hala konuşulmaktadır. Gemi kazasından sağ kalan kişiler, yapımda çalışan işçiler ve bu gibi gemiyle bağlantısı olanların verdiği pek çok bilgi bulunmaktadır. Titanik hakkında ilginç bilgiler şunlardır;
- Geminin yapımında çalışan 246 kişi yaralanmış, iki işçi ise hayatını kaybetmiştir.
- Titanik gemisi tek bir günde yaklaşık 600 ton kömür yakıyordu.
- Geminin ulaşabildiği en yüksek hız, saatte 42 kilometreydi.
- Titanik gemisinde birinci sınıf yolcu ücreti, günümüz parasıyla yaklaşık 69.000 dolardır.
- Gemiyle seyahat eden birinci sınıf yolcular için binlerce kasa bira, şarap ve 8000’i aşkın puro hazırlanmıştı.
- Buzdağı fark edildikten yalnızca 37 saniye sonra çarpışma gerçekleşti.
- Geminin kaptanı, son olarak “Tanrı sizi korusun” cümlesini kurmuş ve hayatını kaybetmiştir.
- Titanik’te hayatını kaybeden kişilerden yalnızca 306 tanesinin bedenine ulaşılabildi.
- Titanik gemisinin çarptığı buzdağı, Grönland’dan kopan bir buz parçasıydı.
- Batan gemi, ancak 1985 yılına gelindiği zaman bulundu.
Titanik gemisi ne kadar ünlü olsa da, denizin altından çıkartılmamıştır. Bunun bir sebebi de geminin yaklaşık 20 yıl içerisinde yok olacağından kaynaklanmaktadır. Zira demir yiyen bakteriler hızla gemiyi tüketmekte ve çürütmektedir.
Kapak Görseli:
https://pixabay.com/tr/photos/titanic-gün-batımı-okyanus-gemi-6972725/
BİLGİLER İÇİ TEŞEKKÜRLER. ELİNİZE SAĞLIK