Türk Silahlı Kuvvetleri, kuruluşundan bu yana ülkemizde kurumsal olarak ya da subayların inisiyatifi ile çok sayıda darbe girişiminde bulunmuş ve önemli bir bölümünde sivil yönetime müdahale edebilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra ilk darbe 27 Mayıs 1960 tarihinde gerçekleşmiştir. İşte Türkiye’nin darbe tarihine yakından bir bakış…
27 Mayıs 1960 Darbesi
Tarihler 27 Nisan 1960’ı gösterirken siyasi faaliyetleri takip ve yayın yasağı getiren Tahkikat Komisyonu, darbenin gerçekleşmesindeki en önemli etmenlerden biridir. Dönem şartları göz önüne alındığında Demokrat Parti’nin (DP) Cumhuriyet Halk Partisi’ni kapatmayı amaçladığı düşünülüyordu. Bu nedenle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 38 kişilik bir subay ekibi, harekete geçerek genelkurmay başkanı Rüştü Erdelhun’u tutukladı.
27 Mayıs 1960 darbesi, Kurmay Albay Alpaslan Türkeş tarafından radyoda okunan bildiri ile Türkiye’ye duyurulmuştur. Milli Birlik Komitesi, darbeden sonra ülke yönetimini devralmıştır. Komite başkanı Emekli Orgeneral Cemal Gürsel’dir.
12 Eylül 1980 Darbesi
1980’li yıllarda ülkede sağ ve sol çatışmalarından dolayı geniş çapta bir huzursuzluk ve düzensizlik havası hakimdi. Siyasi istikrarsızlığın her geçen gün kritik seviyelere ulaşması, bu çatışmaları arttırmıştır. Cumhurbaşkanı, yapılan 115 tura rağmen seçilememiştir ve yaşanan ekonomik & sosyal problemler darbeye zemin hazırlamıştır.
Tüm bunlara ek olarak 1979 İran İslam Devriminin Türkiye Cumhuriyeti’ne sıçrama ihtimali, panik havası yaratmış ve bunun önüne geçmek için de darbe gerçekleştirilmiştir. Gerekçe olarak mevcut yönetimin 24 Ocak 1980 tarihinde aldığı kararlar ile ülkeye liberal ekonomik politikaların getirileceği ve Amerika tarafından desteklenmesi de gösterilmiştir. 1980 darbesinden sonra Süleyman Demirel’in başbakanlık görevine son verilmiş ve sıkı yönetim ilan edilmiştir. Yurt dışına çıkışlar yasaklanırken devlet başkanı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren olmuştur.
28 Şubat 1997 Post Modern Darbesi
28 Şubat 1997 darbesi, post modern darbe olarak nitelendirilir çünkü diğer darbeler gibi gerçekleşmemiştir. 1994 seçimlerinde Refah Parti kazanmış ve 1996 senesinde DYP ile birlikte Refah – Yol hükümeti kurulmuştur. Din referansları ile birlikte ordu, faaliyetleri takip etmeye başlamıştır.
Ardından takvimler 1997’nin Şubat ayını gösterirken Sincan, Ankara’da tanklar yürütüldü. Halk, 20 zırhlı araç ve 15 adet tankın konvoy halinde geçişini askeri bir darbe olarak yorumladı. Ancak işler tam olarak beklenen şekilde ilerlemedi. Hükümet, 8 saat 45 dakika süren Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından 28 Şubat tarihinde askerlerden 18 maddelik muhtıra aldı.
Gelen muhtıra sonrasında yönetim değişti ve Refah Partisi, sakıncalı faaliyetler gerekçe gösterilerek kapatıldı. Necmettin Erbakan ise siyaset yasağı aldı. Bu süreçte 9. Cumhurbaşkanı mevkiinde oturan Süleyman Demirel de post modern darbe öncesinde rejim değişimi ile alakalı endişelerinin yer aldığı bir mektup gönderdi.
27 Nisan E-Muhtırası
2007 senesinde gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk tur tamamlandıktan sonra seçim, Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştır. Daha sonra Genelkurmay’ın resmi internet sitesi aynı gece bir e-muhtıra yayınlamıştır. Bu bildirinin daha sonra Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt tarafından yazıldığı ifade edilmiştir. AK Parti hükümeti, Dolmabahçe görüşmeleri gerçekleştirmiş ve sonrasında 22 Temmuz tarihinde ise erken seçime gidilmiştir.
15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi
15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ terör örgütü üyeleri, Türkiye’de yönetimini ele geçirmek üzere kalkışmada bulunmuştur. AKP yönetimine karşı gerçekleştirilen darbe planı, aynı gece halkın sokağa dökülmesi ve tepki göstermesi ile birlikte emeline ulaşamamıştır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez vatandaşlar, demokrasiyi müdafaa etmek üzere böyle bir çaba göstermiştir. 15 Temmuz 2016 darbe girişimi başarı ile püskürtülmüş ve yönetime herhangi bir zarar gelmemiştir.