Ara Güler, Türkiye’nin en ünlü ve yetenekli fotoğrafçılarından biri olarak uluslararası arenada da ün sahibidir. Fotoğrafçılığa adanan 60 sene boyunca harikalara imza atmıştır. Ermeni asıllı Türk foto muhabir ve fotoğraf sanatçısının hayatı çok sayıda kişi tarafından merak edilir. Ara Güler kimdir ve hayatı boyunca neler yapmıştır, öğrenmeye hazır olun.
Ara Güler Hayatı
Ara Güler, annesi Verjin ve babası Dacat Güler’in oğlu olarak 16 Ağustos 1928 tarihinde İstanbul’un Beyoğlu semtinde dünyaya gözlerini açtı. Ara Güler gerçek adı Aram Güleryan’dır. Babası eczacıdır ve Şebinkarahisar, Giresun’dan İstanbul’a eğitim almak için gelmiştir.
Ara Güler, Kuruçeşme’de yer alan Getronagan Ermeni Lisesi’nden 1951 senesinde mezun oldu. O yıllarda fotoğrafçılığa olan ilgisi başlamıştı ve film stüdyolarında çalışıyordu. Çalışırken bir yandan da Muhsin Ertuğrul tarafından verilen tiyatro kurslarına gidiyordu. 1950 senesinde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okurken aynı zamanda Yeni İstanbul gazetesinde gazetecilik yapıyordu.
Ara Güler 1975 senesinde Perihan Hanım ile evlenmiş ve 4 yıl sonra ise boşanmıştır. İkinci evliliğini 1984 yılında Suna Taşkıran ile gerçekleştirmiştir. Eşi Suna Hanım, 2010’da hayata gözlerini yumduktan sonra bir daha evlenmemiştir.
Ara Güler Fotoğrafçılık Kariyeri
Ara Güler fotoğraf makinesi olarak öncelikle 35 milimlik kullanıyordu, bu makine babası tarafından hediye edilmişti. Gümüşsuyu’nda yer alan Atatürk heykelinin fotoğrafı, Ara Güler’in ilk fotoğrafı olarak geçmektedir. 1958 yılında yetenekli fotoğrafçı, Der Stern, Time Life ve Paris Match dergilerinde göreve başladı.
Henri Cartier Bresson ile tanıştıktan sonra Güler, Paris Magnum Ajansı’na kaydoldu. Photography Annual antolojisi İngiltere’de yayınlandıktan sonra Ara Güler’i dünya genelindeki en iyi 7 fotoğrafçıdan biri olarak seçmişti. Aynı sene Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği, Güler’i kabul etti ve bu sayede ASMP’ye ilk kez bir Türk katılmış oldu.
Ara Güler’in Ödülleri
Başarılar ile dolu fotoğrafçılık kariyeri boyunca Ara Güler, çok sayıda ödüle layık görüldü. Ara Güler ödülleri arasında ilki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Birincilik Ödülü 1979 senesinde verilmiştir. İki sene sonra Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’nü almıştır.
Yetenekli fotoğrafçı aynı zamanda Fransa Legion d’honneur nişanı, Yıldız Üniversitesi fahri doktora unvanı, İstanbul fotoğraflarıyla İstanbul Turizm Özel Ödülü, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü almıştır.
Ara Güler Fotoğrafları
Ara Güler fotoğrafları için dünya genelinde çok önemli isimler ile çalışmıştır. İsmet İnönü, Picasso, Ansel Adams, Winston Churchill, Salvador Dali, Bertrand Russell, Imogen Cunningham, Alfred Hitchcock, John Berger ve Indira Gandi röportaj yaparak fotoğraflarını çektiği ünlüler arasında yer alır.
Ünü dünya geneline ulaşan Ara Güler hakkında toplam 6 doktora tezi yazılmıştır ve bunlardan biri Almanca olarak Münih Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir. Ara Güler kitapları arasında başlıca olarak Fotoğraflar (1980), Eski İstanbul Anıları (1994), Babilden Sonra Yaşayacağız (1996) Sinan, Architect of Soliman the Magnificient (1992), Living in Turkey (1993), 100 Yüz (2003), Retrospektif – 50 Yıl Fotojurnalizm (2004), Ara Güler (2005) ve son olarak ise Ara’dan Yetmişyedi Yıl Geçti (2005) yer almıştır.
Ara Güler’in Vefatı
Ara Güler, fotoğrafçılığın yanı sıra Beyoğlu’nda Arakafe isminde bir kafeyi işletmiştir. 90 yaşında geçirdiği rahatsızlığın ardından tedavi gördüğü İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nde hayatını 17 Ekim 2018 tarihinde kaybetmiştir. Türk tarihinin en büyük fotoğrafçılarından biri olan Ara Güler, vefatı ile birlikte arkasında sayısız ödül, kitap, belgesel ve muazzam fotoğraf bırakmıştır.