Batlamyus Kimdir?
Adı: | Batlamyus |
Doğum Yeri: | Yunanistan (Bazı kaynaklarda Mısır olduğu da yazmaktadır.) |
Doğum ve Ölüm Tarihi: | 85 / 165 |
Önemli Eserleri: | 🔹 Mathematike Syntaxis (Matematik Sentezi) 🔹 Tetrabiblos |
Mathematike Syntaxis …
Yunanca olarak Ptolemaios şeklinde yazılan Batlamyus’un yaşamı hakkında neredeyse hiç bir net bilgi günümüze ulaşmış değildir. Batlamyus, bir bilim adamı olarak bilim dünyasına oldukça fazla katkılarda bulunmuştur. Astronomi, matematik, coğrafya ve optik alanlarına katkılarıvardır. 78 yaşına kadar yaşadığı bilinen Batlamyus, ya Yunan asıllı bir Mısırlı, ya da Mısır asıllı bir Yunanlı olarak bilinir. Mathematike Syntaxis adlı kitabı en büyük eseridir ve coğrafi bilgiler de içermektedir. Ancak daha sonra bu eserin adı Almegist olarak batılılar tarafından değiştirilmiştir.
Matematiksel Coğrafya’nın Kurucusu …
Almegist’ten sonra ise coğrafya 8 kitap haline getirilmiştir. Haritaların çizilmesinde kullanılması adına bu bilgiler için tahsis edilmiş bir eser olarak kullanılmıştır. Batlamyus’un bulduğu coğrafya eseri matematiksel coğrafyanın kurucusu olmasını sağlamıştır. Matematiksel coğrafyanın katkısı ile haritaların çözülmesi gerektiği , 8 bölüm halinde olan bu kitabında anlatılmaktadır. Batlamyus’un bu kitabı yazmasında Eratosthenes, Hiparkhos, Strabon ve Surlu Marinos’un faydalarının olduğu tartışılmazdır. Bu eserinin birinci bölümünde dünyanın kartografik izdüşüm metotlarının nasıl olduğu hakkında bilgiler yer almaktadır.
“Dünya Küre Şeklindedir.”
Batlamyus yüzlerce yıl, astronomiye yaptığı katkıları sonucunda günümüzdeki yerini almış durumdadır. Astronomi alanındaki söyledikleri bilim dünyasına damgasını vurmuştur. Bilindiği üzere kilise tarafından yüzyıllar boyu evrenin merkezinde dünyanın bulunduğu ve bunun yanında diğer yok cisimlerinin ve de gezegenlerin onun etrafında döndüğü söyleniyordu. Buradaki dayanak noktaları da yine Batlamyus’tur. Ayrıca Aristoteles fiziğinden de etkilenen Batlamyus, dünyanın küre şeklinde olduğunu da söylemiştir. Ve de dünyanın bu sistemin merkezinde hareketsiz bir şekilde durduğunu söylemiştir. Batlamyus tarafından belirlenen bu sistemde sabit duran yıldızlar evrenin sonu olarak kabul edilmektedir. Algemest adlı eserinin başında ise trigonometri ile ilgili bir çok bilgiler ve kapsamlı hesaplamalar yer almaktadır. Optik alanda da etkin çalışmalar yapmış olan Batlamyus, görmenin gözden çıkan ışınlar aracılığı ile gerçekleştiğini benimsemiş bir bilim adamıdır. Bu benimsenen düşünce sonraları İslam dünyasında da bir çok araştırmada kabul görür hale gelmiş ve uygulamaya konulmuştur.
Cevap Yok