Cahit Arf Kimdir?
Adı: | Cahit Arf |
Doğum Yeri: | Selanik | Yunanistan |
Doğum ve Ölüm Tarihi: | 1910 / 1997 |
Önemli Eserleri: | 🔹 Untersuchungen über reinverzweigte Erweiterungen diskret bewerteter perfekter Körper |
Matematikte bir deha…
1910 senesinde Selanik’te doğmuş olan Cahit Arf ünlü bir matematikçidir. Okul arkadaşları çözemedikleri tüm soruları ona getirir ve o da ustalıkla bunları çözerdi. Bu yeteneği de zaten kısa bir süre içerisinde ilk olarak ailesi ve daha sonra da herkes tarafından ilgi görmeye başlamıştır. Bunun üzerine ailesi Cahit Arf’ı daha iyi bir eğitim alması için Fransa’ya göndermiştir. Yüksek öğrenim görmesi amacıyla hükümet tarafından Avrupa’ya gönderilecek olan aday öğrencilerin arasında yer almıştır.
Ordinaryus Profesör Cahit Arf
Türkiye’ye dönüş yaptığında ise İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde önce profesörlüğe daha sonra ise Ordinaryus Profesörlüğe kadar yükseldi. Burada 1962 yılına kadar çalışmaya devam etti. Daha sonra ise Robert Koleji’nde matematik dersleri vermeye başladı.
Bir matematik dehası olan Arf, 1964 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu yani bilinen adı ile TÜBİTAK’ın ilk bilim kurulu başkanı oldu.
Cisimlerdeki kuadrik formların sınıflandırılması sonucu ortaya çıkmış olan “Arf Kapanışları” , “Arf Halkaları” ve “Arf Sabiti” gibi terimleri bulmuş ve bu şekilde bilim ve de en önemlisi matematik dünyasında büyük etkiler bırakmıştır. Alman bir matematikçi olan Helmut Hesse ile beraber çalışmalar yürütmüş ve Hesse – Arf kuramını geliştirmiştir.
Cahit Arf’ın bazı sözleri
Cahit Arf matematik alanında nesillere yaptığı çalışmalar ve sözleriyle ilham vermiştir.
“Matematik de resim, müzik ve heykel gibi bir sanattır.”
“Ben matematiğe hayatımı adadım, karşılığında bana hayatımı geri verdi.”
“İşlerinizi başkalarına yaptırmayın. Çünkü kendi istedikleri gibi yaparlar.”
“Matematik esas olarak sabır olayıdır. Belleyerek değil keşfederek anlamak gerekir.”
“Elime Kuran’ı aldığımda Allah’a, elime kalemi aldığımda kendime inanıyorum.”
Ord.Prof.Dr. Cahit Arf
10 ₺’nin arka yüzü …
Cahit Arf, matematiğe yaptığı katkılar ile hiç bir zaman unutulmayacak işlere de imza atmış oldu. Hükümet te ona olması gereken vefa borcunu ödemiş ve günümüzde her gün elimizde gezdirdiğimiz 10 ₺’nin arka yüzüne Cahit Arf’’ın resmini koymuştur. Arf 1997 yılında yakalandığı ağır bir kalp hastalığı sonucunda da hayata veda etmiştir.
Cevap Yok