Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahları arasında yer alan II. Murad, diğer ismiyle yani Koca Murad olarak da anılmaktadır. Divan Edebiyatı’ndaki ismi de Muradi olarak geçmektedir. Kendisi yine Osmanlı Padişahı olan I. Mehmet’in babasıdır. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet’in babasıdır. Ulaşılan kaynaklar içerisinde II. Murad’ın annesine dair kesin bir bilgi yer almamakla beraber kaynaklar iki kişiye yoğunlaşmıştır. Birisinin Dulkadiroğulları Beyi’nin kızı Emine Hatun, birisinin de Amasyalı Divittar Ahmet Paşa’nın kızı Şehzade Hatun olduğu bilinmektedir.
II. Murad, Amasya’da dünyaya gelmesinin üzerine çocukluk yıllarında da Amasya’da kalmıştır. Sonrasında Bursa’ya saraya gelmiş ve burada saray eğitimi almıştır. Lalası Yörgüç Paaşadır. Yörgüç Paşa gözetimi altında kendileri Rum ve Danışmendiye eyaletine valı olarak gönderilmiştir. Tahta padişah olarak çıkacağı zamana kadar da burada görevine devam etmiştir. Amasya’nın önemli bir merkez olmasından dolayı da kendisi şehrin kültürel adımlarını desteklemiştir. Bunların haricinde Börklüce Mustafa ayaklanmalarını bastırma görevlerinde yer almıştır . 1418 yılındaki lalasıyla beraber de Samsun’u almıştır.
II. Murad babasının bir av kazası sonucunda ölüm döşeğinde olduğunu, vasiyetini öğrenince Bursa’ya geldi ve on yedi yaşında tahta çıktı. Tahta çıkışı için Bursa’da culüs ve biat törenleri yapıldı. II. Murad yeniçerilerin ve devletin ileri gelenlerinin desteğiyle beraber tahta çıktı.
II.Murad’ın Saltanatı
Padişah Mehmet’in vefatının ardından şehzadeler arasında saltanat davası güdülmüş, bu davalar üç yıl sürmüştür. Bu problemlerin aşılmasının ardından da II. Murad Osmanlı İmparatorluğu için önemli adımlar atmıştır. Bunlardan biri Bizans Kuşatması olarak bilinmektedir. Bilindiği üzere Fatih Sultan Mehmet’in öncesinde birçok padişahın amacı İstanbul2u fethetmekti. Bunlardan biri olarak da II. Murad bilinmekteydi. Ancak o dönemlerde Bizans İmparatorluğu’nun gücü ve Osmanlı İmparatorluğunun ordu yetersizliği girişimleri başarısızlığa sürüklemiştir.
II. Murad Osmanlı Devleti’nde başlıca sıkıntılardan biri olan güvenlik problemini düzene sokmuştur. Sürekli isyan çıkaran beylere karşı sınır güvenliği almıştır. Stratejik konumu yüksek olan Güvercinlikli Kalesi’ni almıştır. Macar Adası’nın fethinden sonra da Osmanlı Devleti bu bölge üzerinde egemenlik kazanmıştır.
Varna Muharebesi yani Varna Meydan Savaşı zaferle sonuçlandı ve Osmanlı Balkanlardaki eski gücüne kavuşmuş oldu. Devamında da Arnavutluk İsyanının bastırılması, II. Kosova Muharebesi’nde kesin zafer elde edilmesi gibi durumlar ortaya çıkmıştır.
Osmanlı İmparatoru II. Murad’ın Karakteri
Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahlarından biri olan II. Murad¸ fiziksel özellikleriyle de tanımlanmaktadır. Fiziksel özellikleri için kaynaklarda, orta boylu olduğu, yassı burunlu olduğu gibi bilgiler verilmektedir. Açık alınlı, boyu ela gözlü ve kumral saçlı olan II. Murad, güler yüzlü bir padişah olarak da anılmaktaydı. Her zaman güzel ahlakıyla öne çıkan, iyilik seven ve cömert biri olarak bilinen II. Murad Han, ayrıca hoş tabiatlı bir insan olarak tanımlanmıştır. Kendisinin altı oğlu ve dört kızı olduğu bilinmektedir.
Osmanlı İmparatoru II. Murad’ın Eserleri
Osmanlı Devleti’nin birçok alanda ileriye taşınmasını sağlayan II. Murad mimarı eserler konusunda da başarılı olmuştur. Kendisi memleketin birçok noktasına camiler, saraylar, medreseler yaptırmıştır. Bursa Muradiye Camii ve Edirne Muradiye Camii de kendi adını verdiği eserler arasında yer almaktadır. Bunların haricinde Edirne Gazi Mihal Camii, Edirne Şah Melek Paşa Camii, Edirne Beylerbeyi Camii, Karaca Bey Camii ve daha birçok camii II. Murad döneminde inşa edilmiştir. Edirne Üç Serefeli Camii, 170 ayaklı Uzun köprü II. Murad eserlerindendir. II. Murad Han, Basıkhisar nahiyesi yakınında bulunan köprünün geçiş ücretlerini de Mekke’ye göndermiştir. Ayrıca mukaddes yerlerin bakım ve onarımını da üstlenmiştir. Yazdırdığı kitaplar bulunmaktadır ve farklı dillerdeki kitapları Osmanlı diline çevirtmiş bir padişahtır.